Ergonomische bureaustoelen

Samenvatting Artikel

Ergonomische bureaustoelen feature image 01

Vele mensen zitten vanwege het werk of dankzij privéaangelegenheden (zoals gamen) urenlang per dag aan het bureau, en dat vaak ook nog eens verschillende dagen per week. Enerzijds is dat natuurlijk niet erg gezond, want de kans is groot dat je hiermee aan te weinig lichaamsbeweging komt en dat je fysieke ongemakken zult ervaren. Maar aan de andere kant: als je van de juiste middelen gebruikmaakt hoeft het zeker niet tot blessures te leiden.

Een van de belangrijkste middelen voor kantoorwerknemers is de bureaustoel. Of je nu thuis werkt of op kantoor; het is raadzaam hier niet op te bezuinigen. Je brengt immers talrijke uren op deze stoel door. Bovendien gaat een stoel van goede kwaliteit gerust meerdere jaren mee. Hieronder lees je nog eens wat de voordelen zijn van ergonomische bureaustoelen van goede kwaliteit voor de juiste werk zithoogte. Daarna verstrekken we meer informatie over waar zo’n stoel zoal aan moet voldoen.

De vele voordelen van een goede ergonomische bureaustoel uiteengezet

Als je tijdens je kantoorwerktijd structureel van een goede ergonomische bureaustoel gebruikmaakt en mede daardoor de best mogelijke werkhouding aanneemt, dan zal je daar op de volgende manieren profijt van hebben:

  • Een goede ergonomische bureaustoel voorkomt diverse vormen van lichamelijke klachten; klachten die soms kunnen uitgroeien tot ronduit ernstige blessures.
  • Je voelt je op een dergelijke stoel aangenamer en comfortabeler. Dit leidt tot meer werkvreugde.
  • Dat je je prettiger voelt op een ergonomisch verantwoorde werkplek resulteert niet zelden in een hogere productiviteit. Daar heb je altijd baat bij, ongeacht of je voor jezelf werkt of voor een werkgever.
  • Je kunt je werkzaamheden op een deugdelijk ingerichte werkplek veel beter en langer volhouden. Ziekte, vermoeidheid, stress en burn-outs komen daardoor minder vaak voor.
  • Een ergonomische bureaustoel leidt in het algemeen tot minder ziekmeldingen en verzuim.

Hieraan voldoet jouw ideale bureaustoel

Waar een ergonomische bureaustoel precies aan moet voldoen is niet volledig te zeggen. Zo bezien is dit geen exacte wetenschap. Wel is duidelijk dat dit soort stoelen over een aantal eigenschappen moet beschikken. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Je moet de zitting in hoogte kunnen verstellen, en wel zodanig dat je de correcte zitpositie kunt innemen. In deze positie zijn je benen horizontaal en bevinden je knieën zich net iets lager dan de heupen.
  • De armleuningen moeten eveneens verstelbaar zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat je ellenbogen bij een ‘normale’ zithouding een hoek van negentig graden maken.
  • Net als de zitting en de armleuningen moet je de rugleuning kunnen verstellen. Het moet hierbij mogelijk zijn de stoel zo af te stellen dat je rug een natuurlijke, enigszins gekromde houding aanneemt. Bovendien moet de onderkant van de ruggenwervel op een nette manier worden omringd door de stoelkussens.
  • De zitting, de rugleuning en de stoel als geheel dienen stabiel in positie te blijven tijdens het werken.
  • Tenslotte moet je op een ergonomische bureaustoel, terwijl je de meest ideale werkhouding aanneemt, het gevoel hebben dat je genoeg bewegingsvrijheid hebt.