Tips voor de juiste werk/zithoogte

Samenvatting Artikel

Tips voor de juiste werk feature image 01

Mensen die een kantoorbaan hebben zitten vaak uren per dag en meerdere dagen per week aan een bureau. Over het algemeen kunnen we dat niet beschouwen als goed voor de fysieke gesteldheid. Klachten aan de nek, rug, schouders, armen, polsen, handen en vingers liggen hierdoor flink op de loer.

Mogelijke fysieke klachten door veelvuldig kantoorwerk kunnen evenwel in veel gevallen voorkomen worden. Hiervoor is het wel van essentieel belang dat je een correcte werkhouding aanneemt. In welke werkhouding je de kans op kwetsuren zo klein mogelijk maakt? Lees verder om te weten welke tips voor de juiste werk/zithoogte voor je in petto hebben.

Bureaustoel

Het vaststellen van de best mogelijke werkhouding begint bij jouw eigen lichaamslengte, in die zin dat je op basis van je lengte als eerst je bureaustoel zult moeten afstellen. Stel je stoel zo in dat je bovenbenen horizontaal staan in een normale zithouding. Het is verder belangrijk er rekening mee te houden dat je ellenbogen een hoek van negentig graden moeten maken zodra je deze op je bureau legt. Als je wilt investeren in een goede bureaustoel, bekijk dan eens een ergonomische bureaustoel.

Bureau

Hierboven lieten we het al doorschemeren: de ideale hoogte van je bureau hangt af van je eigen lichaamslengte en vervolgens de positie van je bureaustoel. Je ellenbogen moeten immers die hoek van ongeveer negentig graden kunnen maken zodra je gewoon rechtop zit. 

Overigens is het voor mensen die werkelijk veel uren aan het bureau doorbrengen en het idee hebben hun energie niet goed genoeg kwijt te kunnen, aan te raden om van een zit-sta-bureau gebruik te maken. Een dergelijk bureau kun je handmatig of elektronisch van hoogte veranderen. Dit kan zelfs zodanig dat je staand aan het bureau kunt werken. Voor de bloedsomloop en de concentratie is dat hoe dan ook gunstig. Let er wel op dat je je armen in de juiste houding op het bureau kunt leggen en dat je beeldscherm, toetsenbord en muis correct gepositioneerd blijven. Hieronder lees je meer over deze laatste drie aspecten.

Beeldscherm

De positie van het beeldscherm is een zeer belangrijke factor. Een scherm dat te hoog of te laag staat kan immers tot nekklachten leiden. Om deze klachten te voorkomen stel je je scherm zo in dat de bovenkant ervan zich op ooghoogte bevindt.

Ook de afstand tussen jou en het beeldscherm is belangrijk. Hierbij is het vooral relevant het scherm niet te dichtbij te zetten. Dat is namelijk slecht voor je ogen. Zorg er dan ook voor dat het scherm op ongeveer een armlengte afstand van jou af staat.

Toetsenbord

Met het instellen van je stoel, bureau en beeldscherm ben je er nog niet. Je dient ook de plek van je toetsenbord in de gaten te houden. Plaats deze bij voorkeur ongeveer tien centimeter van de bureaurand af. Wijk je daar te ver van af, dan kan dat tot blessures aan de hand, pols en/of vingers leiden. Om de kans op deze ongemakken verder te verkleinen is het verstandig een ergonomisch toetsenbord te gebruiken.

Muis

Tenslotte verdient de plek van de muis aandacht. Het liefst leg je deze zo dicht mogelijk naast het toetsenbord, zodat je niet te veel grove bewegingen hoeft te maken om de muis te bereiken. Ook hiervoor geldt overigens dat er ergonomische muizen beschikbaar zijn die de kans op blessures flink verkleinen.