Maatwerk websites

Samenvatting Artikel

Maatwerk websites feature image 01

Tegenwoordig is het vrijwel ondenkbaar dat je als bedrijf met redelijke of zelfs grote ambities geen eigen website hebt. Talrijke consumenten oriënteren zich namelijk tegenwoordig op internet op hun toekomstige aankopen. Ook het kopen zelf wordt enorm vaak online gedaan. En daar komt nog bij dat de eerste kennismaking met een bedrijf vaak via internet plaatsvindt, en wel via de bedrijfswebsite.

Je merkt het al: het is niet alleen belangrijk een eigen website te hebben, deze site moet ook nog eens aan vele facetten voldoen. Zo moet de site een uitstekende eerste indruk geven, de juiste informatie bevatten, aantrekkelijk ogen en uiteraard technisch goed functioneren. Met een op maat gemaakte website heb je daar de meeste kans op. In dit artikel zal duidelijk worden waarmee maatwerk websites zich onderscheiden van het alternatief, template websites, en wat de voordelen van maatwerk zijn.

Wat zijn de verschillen tussen maatwerk en template websites?

Er is een aantal duidelijke verschillen tussen template websites en sites die volledig op maat zijn gemaakt. De volgende verschillen zijn hiervan de belangrijkste:

  • Een template website is gebaseerd op een standaard sjabloon, terwijl een maatwerk site volledig nieuw vanaf het begin is opgebouwd, en daarmee dus uniek is.
  • De mogelijkheden wat betreft onder meer koppelingen, functies, uitstraling en speciale features zijn bij template websites vrij beperkt, terwijl deze bij een gepersonaliseerde site juist nagenoeg ongelimiteerd zijn.
  • Bij een template website ben je afhankelijk van de externe organisatie die de site heeft ontwikkeld. Als er bijvoorbeeld technische problemen ontstaan of de techniek van je site veroudert, dan heb je het niet zelf in de hand in hoeverre en wanneer dit wordt opgelost. In theorie zou de ontwikkelaar van je template er zelfs mee kunnen stoppen. In dat geval weet je dat je site vanaf dat moment alleen maar achteruit gaat. Daarentegen ben je bij een maatwerk website volledig onafhankelijk. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de techniek, de werking, de functionaliteiten en de updates.

De voordelen van een op maat gemaakte website

Als je kiest voor een op maat gemaakte website in plaats van een template website, dan zal je daar om deze redenen baat bij hebben:

  • Een maatwerk website is uniek en daarmee onderscheidend. En onderscheidend zijn, dat is nu net een zeer belangrijk aspect voor elk bedrijf dat ambities heeft. 
  • Van een maatwerk website mag je altijd verwachten dat deze voldoet aan specifieke wensen en eisen die je eraan had gesteld.
  • Door voor maatwerk te kiezen kun je je website beter laten aansluiten bij de huisstijl van je organisatie.
  • Over het algemeen functioneert een maatwerk website sneller dan een template site. Een op maat gemaakte site bevat namelijk alleen de techniek die er echt voor nodig is. Dat zorgt voor kortere laadtijden en dus een hogere tevredenheid bij je bezoekers.
  • Het feit dat je maatwerk website extra snel laadt leidt tot een betere beoordeling door Google, en dus een hogere ranking.
  • Het is mogelijk een webshop module zoals WooCommerce toe te voegen, doordat een website op maat is opgebouwd uit meerdere bouwelementen. Hierdoor kun je je maatwerk website uitbreiden naar een maatwerk webshop.
  • Wie een unieke, gepersonaliseerde website heeft, is niet afhankelijk van eventuele updates en technische issues waarbij een template site wel vaak sprake van is. Over de lange termijn zie je dan ook dat maatwerk websites vrij lage periodieke kosten hebben