Tips voor een duurzaam kantoor

Samenvatting Artikel

Het verduurzamen van jouw kantoor heeft verschillende voordelen. Buiten dat het in de kosten scheelt, is het ook goed voor het imago van jouw bedrijf. In dit artikel geven we een aantal tips die je kunt gebruiken en samen met het hele team kunt oppakken om jouw kantoor te verduurzamen.

1. Stop met onnodig printen

Bij veel bedrijven is het gebruikelijk om alles uit te printen. Bijvoorbeeld documenten waarop feedback moet worden gegeven. Deze worden vaak uitgeprint en daarna weer ingescand en gemaild. Tegenwoordig zijn er verschillende programma’s waarmee je (gratis) feedback kunt geven en aanpassingen kunt voorstellen zonder dat er iets moet worden uitgeprint. Denk hierbij aan Microsoft Word of een gratis programma als Google Docs. Minder printen bespaart een hoop papier, inkt en dus ook kosten.

2. Kies voor een elektrische verwarming

Verwarmen op gas is duur en minder duurzaam dan het verwarmen op groene stroom. Er zijn verschillende soorten elektrische verwarming waarmee je jouw kantoor duurzaam kunt verwarmen. Zo kun je gebruik maken van convector- en keramische kachels of van een infrarood paneel. De laatste optie verwarmt niet de ruimte, maar de voorwerpen in de ruimte. Je kunt dit vergelijken met warmte van de zon. Hierdoor is infrarood verwarming ook zeer geschikt in ruimtes die minder goed zijn geïsoleerd.

3. Schakel lichten en computers uit

Het klinkt logisch, maar in veel kantoren blijft, nadat de laatste werknemers zijn vertrokken, het licht aan staan. Dit kost onnodig veel energie en kan dus worden voorkomen door simpelweg de lampen uit te schakelen. Een goede oplossing zou het automatiseren van de verlichting zijn waarbij lampen automatisch in- of uitschakelen als er niemand meer in het pand aanwezig is. Dit kan met bewegingssensoren, een timer of door de verlichting aan het beveiligingssysteem te koppelen. Zodra het pand wordt afgesloten gaat de verlichting ook uit. Daarnaast blijven ook veel computers in stand-by of zelfs helemaal aan staan. Ook in stand-by gebruiken computers stroom. Het compleet uitschakelen ervan kan veel stroom besparen.

4. Kies voor Fairtrade koffie

Er wordt heel veel koffie gedronken, voornamelijk op kantoren. Daarom kan er veel impact worden gemaakt als bedrijven kiezen voor duurzamere Fairtrade koffie. Hierdoor krijgt iedereen een eerlijke prijs voor zijn product en kan er ook meer worden geïnvesteerd aan de duurzaamheid ervan. De kwaliteit van deze koffie is daarnaast ook nog beter, dus dat zullen jouw werknemers ook waarderen.

5. Werk met lokale partijen

28% van alle uitstoot komt uit vervoer over de wegen. Het aantal reisbewegingen beperken heeft daardoor een grote invloed op de uitstoot van jouw onderneming. Iets dat je kunt doen is het werken met lokale partijen die hun producten niet uit andere (verre) landen halen en ook niet ver hoeven te reizen om de producten bij jou af te leveren. Personeel selecteren dat dichterbij kantoor woont of medewerkers meer thuis laten werken draagt natuurlijk ook bij aan minder reisbewegingen.

Er zijn dus een hoop dingen die je kunt doen om jouw kantoor te verduurzamen. Het leukste is om hier als team werk van te maken en zo bij te dragen aan een schoner milieu en geld te besparen. Succes!